Кофеинът ни прави лесни за убеждаване

Списание XPRESS - LifeStyle Magazine!


 

Кофеинът ни прави лесни за убеждаване


След употреба на кофеин човек се поддава на манипулация по-лесно, твърдят австралийски учени от медицинския университет в Кливланд.

Проведен е експеримент с участието на 140 доброволци. Те трябвало да изложат мнението си за или против абортите. След това разделили участниците в изследването на две групи.

На втората предложили да изпият по няколко чашки кафе. Учените изтъкнали пред двете групи редица контрааргументи, които не съвпадали с изказаната от тях позиция по въпроса за абортите.

Станало ясно, че доброволците, които не са пили кафе, останали на първоначалното си становище. А тези, които били почерпени с тонизиращата напитка, променили възгледа си по разисквания въпрос.

Изводът: под влияние на кофеина хората са по-податливи на внушение и могат да бъдат манипулирани по-лесно.

Според руския психолог Ивана Котва, кофеинът понижава критичността, повишава активността и оптимизма. Освен това в конкретния експеримент е действало и правилото на взаимообмена. Предложили са ви чашка кафе и вие искате да се отблагодарите. Тези два фактора понижават критичното сканиране на реалността, на което понякога разчита поканилия ви на кафе.