Как кафето може да промени кариерата ви

Списание XPRESS - LifeStyle Magazine!


 

Как кафето може да промени кариерата ви


Стоите на кръстопът и не можете да вземете важно решение, което би променило целия ви живот?

Едно нестандартно решение – изпийте 50 чаши кафе с различни хора и чуйте тяхното мнение относно вашата дилема. Няма значение за какво се отнася – планирате да инвестирате повече пари в нов бизнес, искате да промените работата си или да се преместите в нов град, предлагащ повече възможности за развитие.Преди да вземете съдбоносно решение, пийте кафе с различни хора. 50 може да ви се струва много като брой хора, но само по този начин ще може да получите широк обхват мнения от различни хора. Идеята за 50 срещи на кафе се споменава в книгата „What Colour is Your Parachute" на Ричард Болс, както и в статията на Марк Състър – Why You Need to Take 50 Coffee Meetings.Скритата идея на 50-те срещи е, че най-големите промени в живота се случват чрез хората, с които се срещате и с които разговаряте. Човешките същества създават и предават знанието чрез истории и разговори. Ако промените разговорите, в които участвате, автоматично променяте и своя живот.С кого да пиете кафе?

Не трябва да се срещате с напълно непознати. Пийте кафе най-вече с приятели и познати. Намерете време за хора, които са ви симпатични, но заетият ви график така и не позволява да се виждате често. Попитайте вашите приятели и близки дали познават човек, с когото би ви било полезно да разговаряте. Това трябва да бъде човек, който има достатъчно бизнес познания и житейски опит, за да може да ви насочи в правилната посока.

50 кафета наистина си струват

Често най-добрите идеи идват по време или провокирани от разгорещен разговор. Добрият партньор винаги провокира продуктивност. Замислете се за някоя важна промяна в живота си и за причината, която я е провокирала. Може би това е бил именно разговор с определен човек, който ви е вдъхновил да се развивате в определена кариерна посока? Не забравяйте, че за да получите най-пълна информация относно въпроса който ви вълнува, трябва да се срещнете с хора, които имат различни гледни точки от вашата.Възползвайте се максимално от кафето

- Срещата не трябва да продължава повече от 20 минути. Уговаряйте си среща с хора в офиса по време на обедната почивка или след работа.

- Бъдете честни за това, което искате. Предварително уведомете човека, с когото ще се виждате за целта на вашата среща.

- Мислете в аванс. Формулирайте от 5 до 10 въпроса, на които искате другият човек да ви отговори.

- Водете си бележки. Колкото и внимателно да слушате своя събеседник, 50 срещи са много и със сигурност ще забравите нещо важно, ако не го запишете.

- Не губете времето на хората, с които се срещате.