Как да се справите със съпруга, която харчи безгранично

Списание XPRESS - LifeStyle Magazine!


 

Как да се справите със съпруга, която харчи безгранично


Жените могат да бъдат доста спестовни, но понякога са и големи прахосници. Всичко зависи от това дали ценят парите, дали ги изкарват и как подреждат приоритетите си.

Мъжете често се оплакват, че половинките им бързо похарчват почти целия семеен бюджет, след като се оженят. Да имаш жена прахосница наистина може да се окаже голям проблем.

Но и той като останалите си има своето решение. А ето и какво да направите, ако законната ви половинка не знае граници и постоянно източва банковите ви сметки:

Говорете с нея

Това е най-добрият и безболезнен начин да опитате да се справите със ситуацията и то без да нанесете трайни поражения на брака си. Когато нещата излязат извън контрол, седнете спокойно и ѝ обяснете, че поведението ѝ се отразява сериозно на семейния бюджет. Ако съпругата ви не е наистина наясно със сериозността на проблема, няма как да очаквате от нея да свие малко пръстите си по време на пазар.

Не ѝ споделяйте колко изкарвате и какви заделени пари имате

Ако тя е егоист и не се интересува колко ви е трудно да издържате семейството с нейното безхаберно консуматорско поведение, то тя не заслужава да знае колко пари носите вкъщи. Ако сумата не е малка и се окаже, че имате солидни спестявания, това само ще я мотивира да харчи още и още.

Планирайте бъдещето си

Половинката ви може да не е лош човек, а просто да е много разглезена. Започнете заедно да планирате какво трябва да купите и какви пари да заделите за образованието и отглеждането на децата и така тя може и да осъзнае ценността на парите. Накарайте я и я да пести пари за общите ви цели.

Отлагайте

Ако съпругата ви настоява да вземете нещо скъпо, но не особено нужно, ѝ замажете очите като отложите покупката с няколко дни. Вероятно тя ще се нацупи и ще мърмори, но пък в крайна сметка може да забрави. Отлагайте, колкото можете повече.